Начало / Какво мислим

работилница за предприемачи

Стартира Институтът за предприемачи на Сиско

от Strategize! , 28 ноември 2010

Институтът за предприемачи на Сиско стартира официално в България. Регионален център за нашата страна е фондация “Бизнес институт”, основана от Strategize!. Мисията на Института е да подкрепя обществения просперитет като насърчава предприемаческия дух и предоставя знания и умения за успешно икономическо развитие. Институтът предоставя практически ориентирани обучения за начинаещи предприемачи, собственици на малки и средни предприятия и мениджъри в големи компании.


Социалните мрежи – писта за малките

от Цветелина Тенева, 22 ноември 2010

Класическият маркетинг свикна да бъде (по-скоро) еднопосочен „излъчвател“, който се стреми към (по възможност) пълен контрол както над „посланията“, така и над „каналите“, по които те се излъчват до потребителите. Разчита на обем, с други думи честота на облъчване на аудиторията, която - на принципа на кучето на Пáвлов - да се сеща първо за нашата марка когато тръгне да пазарува.


Smart money – защо са smart, за кого са smart, и кога са smart?

от Светлан Станоев, 4 ноември 2010

В днешно време сред инвестиционните и старт-ъп средите все по-често може да се чуе, че едни търсят, а други предлгат т.нар. умни пари. Но не се ли превръща понятието умни пари в поредния бизнес жаргон? Кой какво влага в него?


Стратегията на предприемача: с какъв продукт да стартирам?

от Светлан Станоев, 4 ноември 2010

Един от най-ключовите въпроси за начинаещия предприемач е „как точно да стартирам?“. От старта зависи всичко! Затова е много важно да обмислите как точно да започнете. Особено когато нямате „pattern”, трябва да заложите на събраната пазарна информация и своята интуиция. Ключовите въпроси, свързани със старта, разбира се, са много. Редица от тях се свеждат до това с какъв продукт да започнете.


Стратегията на предприемача: “pattern”

от Светлан Станоев, 4 ноември 2010

 „Има ли нужда да опиша (в детайли) моята стратегия? Какво да включва и какво не описанието на стратегията ми?”. Често получаваме подобни въпроси от предприемачи, които планират или скоро са стартирали своя бизнес идея. Естествено е желанието им да премислят и разиграят различни сценарии как да бъдат успешни. Затова искат да имат добър стратегически план. Но често наблюдават и се вдъхновяват за това от успешни, развити компании.


За риска и възвращаемостта по време на криза. Или какво гледа инвеститорът сега?

от Светлан Станоев, 2 ноември 2010

Различни инвеститори – различни интереси. Все пак, може ли да бъдат изведени общовалидни правила? Това е важно, за да разберем как мисли и какво търси уважаемият Инвеститор – за да знаем какво да предлагаме, а и какво да НЕ предлагаме на неговото внимание.


Стратегията на предприемачa: bootstrap capital

от Светлан Станоев, 2 ноември 2010

Как да започна бизнес като нямам пари? В днешно време инвеститорите инвестират само в тези компании, които вече правят пари; банките дават пари само на тези, които нямат нужда от пари. Как тогава го правят предприемачите – как стартират, ако нямат (достатъчно) пари? Отговорът на този въпрос се нарича bootstrap capital.


Колко „готов” си да стартираш?

от Светлан Станоев, 13 септември 2010

Независимо дали си на 22 или на 52, дали още учиш или си бил мениджър в различни компании – преди да вземеш решението да стартираш, минаваш през дълги размишления: „Сега ли е момента? Готов ли съм? Това ли е моя бизнес? Ще успея ли? … ”


ROI на времето на предприемача

от Светлан Станоев, 13 септември 2010

Казват, чe най-критична година за един старт-ъп е първата – първият тест дали ще оцелее. Бих казал, че всички години са критични – просто през първата най-често стои въпроса „Как да успея СЕГА?”. След това се променя на „Как да бъда устойчиво успешен и за напред?”.


Как да управляваме парите, когато ги нямаме?

от Светлан Станоев, 13 септември 2010

Какво управление на пари – та ние ги нямаме?! Често получаван отговор от млади предприемачи в ранна фаза. Но всъщност колкото по-оскъден е един ресурс, толкова по-приоритетно и по-прецизно трябва да бъде неговото управление. 


Страници: 1 | 2